Kitaran oston ABC – Mitä sinun tulee tietää?

Oli mielessäsi sitten akustinen kitara tai sähkökitara, kitaranostoon ei kannata juosta kuin soitellen sotaan. Huolellinen taustatutkimus erilaisista ja erimerkkisistä kitaroista takaa tyytyväisyyden ostokseesi. On totta, että liikkeissä osataan auttaa ostajaa, mutta toisinaan myyjän mielipide ei vastaa tarpeitasi.

Kitaramerkkien laatueroista myyjä taas varmasti osaa kertoa monipuolisesti. Joka tapauksessa, jo kitaraostoksille lähtiessä olisi paras tietää mitä on tärkeää kysyä ja selvittää ennen ostopäätöksen tekemistä. Kitarat.info-nettisivu auttaa alkuun kitaranostossa.

Hinta määrää kitaran laadun

Erityisesti lapselle kitaraa hankkiessa on syytä pohtia kitaraan käytettävä budjetti realistisesti. Jo 100 eurolla on mahdollista löytää aloittelijalle enemmän kuin sopiva kitara niin laadultaan kuin ääneltäänkin, ja 200 eurolla saa jo erittäin kunnollisen kitaran. Monille 100 euroa voi tuntua suurelta summalta, mutta alle 100 euroa maksavia kitarapaketteja ei kannata hankkia, ellei ole erittäin todennäköistä, ettei soittajan into tule kestämään.

Kitaroissa, kuten soittimissa yleensä voi olla varma, että saat sitä mistä maksat: halvan soittimen ostava saa halpaa laatua ja ääntä, ja samalla tavalla hieman enemmän rahallisesti panostava saa yleensä kestävyyttä, parempaa laatua ja parempaa soinnukkuutta soittimeltaan.

Valitse oikeantyyppinen kitara oikeaan tarkoitukseen

Ostoksille lähtiessä on syytä tietää, minkälaista kitaraa on etsimässä. Kitaroita on olemassa kolmea eri tyyppiä: akustinen, klassinen ja sähköinen. Kuten nimestäkin voi päätellä, akustinen kitara on se, mitä artistit yleensä käyttävät keikoillaan soittaessaan akustisia versioita kappaleistaan. Akustisen kitaran ääni on terävämpi kuin klassisen kitaran, ja se sopii hyvin esimerkiksi laulun säestämiseen ja mukana kantamiseen. Akustiseen kitaraan ei tarvitse hankkia lisäkalusteita, toisin kuin esimerkiksi sähkökitaraan.

Klassinen kitara on lähellä akustista kitaraa tyylissään, mutta klassisen kitaran ääni on pehmeämpi ja soitettavuus kevyempi, kuin akustisessa kitarassa. Tästä syystä klassinen kitara sopiikin juuri klassisen musiikin soittamiseen, jossa hienovaraiset nyanssit on tärkeää saada esille. Klassisen kitaran kielet ovat yleensä nailonia, akustisessa taas terästä.

Sähkökitara on oikea valinta, mikäli mielessäsi on esimerkiksi rock- tai heavy-musiikin soittaminen. Sähkökitarassa on säreämpi ääni, kuin akustisessa ja klassisessa kitarassa. Sähkökitaran kanssa käytetään vahvistinta, jonka ansiosta kitaran ääntä voidaan säätää muiden soittimien tasoiseksi. Näin kitaran ääni saadaan kuulumaan selkeästi esimerkiksi bändissä muiden soittimien, kuten rumpujen, keskellä. Tähän ei akustinen kitara pystyisi.

Sähkökitara ei kuitenkaan ole oikea valinta, jos tavoitteena on kantaa kitaraa mukana ja säestää muita, sillä sähkökitaran ääni voi normaalioloissa sisätiloissa olla liiankin voimakas vahvistimen kanssa, ja jäädä ilman vahvistinta turhan valjuksi. Sähkökitaran käyttämiseen nimen mukaisesti myös tarvitaan sähköä, eli esimerkiksi puistopiknikillä ei sähkökitara ole kaikkein käytännöllisin vaihtoehto.

Käytetty kitara voi olla ratkaisu budjettiongelmaan

Jos kitaroiden hinnat tuntuvat omalle lompakolle turhan korkeilta, voi käytetty kitara olla varteenotettava vaihtoehto. Käytettyä kitaraa ostaessa on suositeltavaa tarkistaa kitaran kunto huolellisesti. Tarkista esimerkiksi kitaran kaulan käyryys: kaulan tulisi olla suora, ja kielten tulisi nousta kitaran alaosassa lähellä kaikukoppaa. Kokeile kitaraa ja kiinnitä huomiota siihen, miltä kitara kuulostaa. Särinä ei koskaan ole hyvä merkki.

Tarkista myös kitaran liitokset, äläkä suostu ostamaan kitaraa, jonka liitokset ovat löystyneet. Sähkökitaraa ostettaessa kokeile kitaraa vahvistimen kanssa ja pidä huoli, että tarkistat jokaisen vahvistimen nappulan toimivuuden. Hyväkuntoisessa käytetyssä kitarassa ääni voi olla jopa uutta parempi, joten käytettynä ostettu kitara ei välttämättä aina ole huonompi vaihtoehto uuteen verrattuna.

Kokeile ja kysele ennen ostoa

Ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä kannattaa kokeilla monia eri kitaroita ja kysyä reilusti kaikki ostoon liittyvät kysymykset, jotka vain mieltä painavat. Voit vaikka käydä muutamassakin musiikkiliikkeessä kokeilukierroksella, ja palata vasta muutaman päivän päästä itse ostoksille. Tärkeintä on ostaa kitara, joka tuntuu itselle omalta.