Miten hyvin Suomessa voi tienata elantonsa musiikilla?

Kukapa ei unelmoisi menestyvän muusikon ammatista? Televisiossa pyörivät kykykilpailuohjelmat The Voice of Finland, Idols ja X Factor saavat kenen tahansa laulutaitoisen näkemään itsensä parrasvaloissa megatähtenä, jonka hittibiisit valtaavat radioiden ja Spotifyn soitetuimpien listat. Osalle kyvykkäistä tämä on todellisuutta, mutta tie elantonsa musiikinteolla tienaavaksi ammattimuusikoksi ei ole yhtä helppoa, kuin miltä se saattaa vaikuttaa.

Kunnon tienesteihin vaaditaan kunnon suosio

Anssi Kela, yksi suomalaisten muusikoiden menestyneimmistä, pilkkoo huippusuositun kappaleensa Levoton Tyttö rahallisen tuoton Teoston haastattelussa. Levoton tyttö on Kelan vuoden 2013 huippusuosion kasvattanut hittibiisi, jota kuultiin soitettavan niin radiossa kuin keikoillakin. Streamingista tulleet tulot, latausmyynti, radiosoitto ja muut tilitykset toivat Anssille tästä kappaleesta yhteensä hurjat 75 694 euroa vuodessa. Tämä kuulostaa huimalta summalta yhdestä ainoasta kappaleesta, sillä moni kokopäivätyössä oleva ei saa tuosta summasta kuin hädin tuskin puolet vuosituloinaan.

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, kuin ensisilmäykseltä vaikuttaa, sillä tästä summasta Anssi on maksanut lähes puolet pois verotukseen. On myös syytä ottaa huomioon, ettei tämä ole Kelan ainut vuonna 2013 julkaisema kappale.

Kelan vuoden 2013 albumilla julkaistiin 14 muutakin kappaletta, joiden eteen oli tehty töitä 2 vuotta kokopäiväisellä tuntimäärällä, mutta näistä kappaleista ei kasvanut hittibiisejä. Kovin moni artisti ei onnistu luomaan hitiksi nousevaa kappaletta edes vuosittain, joten yksi hittibiisi ei rahoita pelkästään kaikkien muidenkin kappaleiden tekemistä yhdelle albumille, vaan toisinaan jopa kaikkien muiden kappaleiden levyttämisen siihen asti, kunnes seuraava hitti taas nousee pinnalle. Kela kuvaileekin prosessin noudattavan aaltokaavaa: välillä kauhotaan sisään ovista ja ikkunoista ja sitten taas saapuu pitkä hiljainen kausi.

Tämän lisäksi Anssin tilanne on sinänsä harvinainen, sillä hän teki Levottoman Tytön aivan itse alusta loppuun, ja sai näin kaikki kappaleesta tulevat tulot itselleen. Yleensä jäljelle jäävän summan jakavat keskenään sanoittaja, sovittaja, laulaja, säestäjä ja kaikki muut kappaleen tekemiseen osallistuneet.

Pienemmät musiikkinimet räpiköivät

Ylex:n haastattelussa Kuningas Pähkinä & Setä Tamu kertovat, minkälaista on astetta tuntemattoman musiikintekijän arki. Kuningas Pähkinä ja Setä Tamu ovat lähinnä tunnettuja vuonna 2013 minihitiksi nousseesta Hei Scully -kappaleesta. Kaksikko kertoo, ettei pelkällä Spotify-toistoista tulevilla korvauksilla vielä pitkälle pötkitä, varsinkaan jos suositut kappaleet voi laskea yhden käden sormilla.

Myös Kelan laskelmista nähdään, että suoratoistopalveluita huomattavasti tärkeämpää on päästä soitetuksi isolle radiokanavalle. Radiossa yksittäisestä soittokerrasta artisti voi saada jopa 20 euroa, mutta vain jos radiokanava on erittäin suosittu. Pienemmät kanavat maksavat jopa neljä tai viisi kertaa vähemmän.

YleX:n haastattelussa mainitaan laskelma, jossa laskettiin, mitä artisti voi olettaa nettoavansa pelkästä suoratoistosta. Soittomäärien ollessa reilut 200 000 tuloa kertyy vain noin 900 euroa, ja tästäkin täytyy vielä maksaa asiaankuuluvat verot. 200 000 soittokertaa ei myöskään ole mikään pikkujuttu, sillä esimerkiksi Lady Gagan, muutaman vuoden takaisen supertähden, suosituimmat kappaleet saivat suoratoistopalveluissa huippukaudella kasaan noin miljoona kuuntelua vuodessa.

Hittinimiä löytyy, mutta vain kourallinen

Mtv luettelee parhaiten tienaavat suomalaiset muusikot. Listalla on 26 nimeä, jotka kaikki tienaavat vähintään 10 000 euroa kuukaudessa. Suhteutettuna kaikkien suomalaisten artistien määrään, erityisen hyvin menestyviä ei ole kuin kourallinen. Näistäkin suurin osa on pitkän ajan tekijöitä, joiden fanikanta on kerätty vuosien ja vuosien varrella. Jostakin on kuitenkin aloitettava.

Mikäli mielii tienata elantonsa musiikilla, se on kyllä mahdollista, mutta se vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä ensimmäisenä aloituskuukautenaan lienee tuskin kukaan lennähtänyt suoraan huippusuosion syleilyyn.