Suomaisia tunnettuja kitaristeja

Suomesta on ponnistanut musiikin alalle monta taituria, joiden musiikkia tunnetaan ympäri maailmaa. Nämä kovan tason ammattilaiset ovat hekin aloittaneet kerran alusta, ja kasvattaneet taitojaan ja fanikuntaansa vuosien varrella yhä suuremmaksi ja laajemmalta alueelta.

Tässä artikkelissa esittelemme näiden musikaalisesti lahjakkaiden joukosta tunnettuja suomalaisia kitaristeja, joista monet ovat toimineet myös sanoittajina tai laulajina lukuisissa eri yhtyeissä.

Andy McCoy

Antti Huikko, taiteilijanimeltään Andy McCoy, on yksi tunnetuimpia suomalaisia kitaristeja. Andy on kovanluokan rokkari, joka on ollut muun muassa Hanoi Rocksin ja Pelle Miljoona Oyn jäsen. Kitaran soittamisen lisäksi Andy soittaa pianoa, säveltää ja sanoittaa. Andy tunnetaan jopa Atlantin takana Yhdysvalloissa, missä mies asui 1990-luvun alussa. Andy on nähty myös monissa hänestä itsestään kertovissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten myös suositun tv-formaatin The Voice of Finlandin tuomaristossa.

Dave Lindholm

Dave Lindholm, oikealta nimeltään Ralf Henrik Lindholm, on tunnettu kitaristi, lauluntekijä ja laulaja. Dave on soittanut monissa tunnetuissa yhtyeissä, kuten Pelle Miljoonassa, Sleepy Sleepersissä ja Leningrad Cowboysissa. Lindholm on myös levyttänyt monia omia sooloalbumeitaan ja minialbumeita. Lindholmin tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa “Sitähän se kaikki on” “Joo, joo, mä rakastan sua” ja “Annan kitaran laulaa vaan”.

Jouni Hynynen

Jouni on Lappeenrannasta kotoisin oleva muusikko, joka tunnetaan parhaiten Kotiteollisuus-yhtyeen laulajana, kitaristina ja sanoittajana. Hynysen tyylilajit ovat heavy metal ja suomirock. Hynynen on myös kirjoittanut lukuisia kirjoja, jotka ovat saaneet paljon suosiota osakseen Suomessa. Esimerkiksi Rakkaudella, Hynynen -teoksesta on otettu yhdeksän painosta erinomaisen myynnin takia. Kitaran lisäksi Hynynen soittaa bassokirataa.

Tuomari Nurmio

Hannu Juhani Nurmiolla on monia taiteilijanimiä, joista yksi ja kenties tunnetuin on Tuomari Nurmio. Nurmio on vuonna 1950 Helsingissä syntynyt rockmuusikko. Hän on kuulunut lukuisiin eri yhtyeisiin, muun muassa Korkein oikeus- ja Paratiisin Puutarhaorkesteri -yhtyeisiin. Kitaransoiton lisäksi Nurmio laulaa. Tunnetuimpia Nurmion kappaleista ovat muun muassa “Ramona” ja “Kurjuuden Kuningas” sekä “Punainen Planeetta”. Nurmiolle on myönnetty monia palkintoja, joiden muassa esimerkiksi Helsinki-mitali, joka ojennettiin Nurmiolle Helsinki-päivänä vuonna 2011.

Anssi Kela

Anssi Matias Kela on keravalainen muusikko ja lauluntekijä, joka tunnetaan myös kitarataidoistaan. Kelan menestyksestä kertoo esimerkiksi hänen ensimmäisen soololevynsä suosio: Nummela on kaikkien aikojen 13. myydyin albumi Suomessa, joka on myös saanut viisinkertaista platinaa. Kela on edelleen erittäin suosittu muusikko Suomessa, ja hänet tunnetaan myös ulkomailla. Kela on julkaissut muutamia kirjoja, ja hän keikkailee ympäri Suomea säännöllisesti.

Jarkko Martikainen

Koko nimeltään Jarkko Ilari Martikainen on suomalainen, vaikkakin Itä-Saksassa syntynyt muusikko. Martikaisen tyylilajeja ovat folk, pop ja rock, ja hänet tunnetaan parhaiten YUP-yhtyeen laulajana ja sanoittajana. Martikainen on julkaissut myös monia kirjoja ja on toiminut tuottajana sekä kuvittajana. Esimerkiksi Martikaisen kirja “Pitkät piikit ja muita kertomuksia” (2005) nousi suureen suosioon Suomessa. Martikainen on toiminut yhteistyössä monien muiden artistien kanssa, esimerkiksi Timo Rautiaisen ja Samuli Putron kanssa.

Olli Lindholm

Olli Ilari Lindholm on syntyjään porilainen kitaristi ja laulaja, joka parhaiten tunnetaan Yö-yhtyeen laulajana. Uransa alkuaikoina Lindholm toimi Appendix-yhtyeen kitaristina. Yön tunnetuimpia albumeita ovat esimerkiksi “Rakkaus on lumivalkoinen” sekä “Kuolematon”, jotka ovat molemmat saaneet tuplaplatinaa ja näistä ensimmäinen jopa multiplatinaa. Lindholm on myös nähty televisiossa lukuisia kertoja muun muassa juontajana.